Simptomele pietrelor la rinichi

Știai că aproximativ 10% dintre oameni dezvoltă pietre la rinichi de-a lungul vieții? Deși bărbații sunt cei mai frecvent afectați, pietrele la rinichi dau bătăi de cap și femeilor și chiar și copiilor.

Semnele și simptomele pietrelor la rinichi pot fi inexistente în multe cazuri. De aceea, fie sunt diagnosticate accidental, fie când deja răul a fost făcut și ești într-o fază avansată. Dacă știi că ai predispoziție pentru apariția pietrelor la rinichi, îți recomandăm să pui accentul pe prevenție!

Pietrele la rinichi sunt, de obicei, foarte dureroase. Majoritatea se vor elimina singure, fără tratament. Cu toate acestea, este posibil să ai nevoie de o procedură / intervenție pentru a scăpa de pietrele care nu se auto-elimină.

Iată opt semne și simptome care arată că este posibil să ai pietre la rinichi:

1. Durerea

Dacă ai avut pietre la rinichi, știi deja că se compară cu cea a unei nașteri sau a unei înjunghieri de cuțit.

De ce te doare? Durerea începe să apară  atunci când o piatră se deplasează în ureterul îngust. Astfel, se produce un blogaj, care face ca presiunea să crească în rinichi și de aici și durerea.

Durerea începe adesea brusc. Pe măsură ce piatra se mișcă, durerea își schimbă locația și intensitatea. Durerea vine adesea în valuri și crește în intensitate progresiv, fiind agravată de contracția ureterelor, care încearcă să împingă piatra afară. Durerea poate dura câteva minute, să dispară și apoi să se întoarcă din nou.

Cel mai frecvent, durerea apare în zona lombară (pe oricare parte), zona abdomenului inferior și a pelvisului, precum și la baza coastelor.

Chiar dacă pietrele mari pot fi mai dureroase decât cele mici, severitatea durerii nu ține neapărat de dimensiunea pietrei, ci de cât de mult se mișcă piatra respectivă.

2. Dureri sau senzație de arsură în timpul urinării

Simți o durere sau senzație de arsură atunci când urinezi? Atunci este posibil să ai de-a face cu o piatră la rinichi. Dacă nu știi că ai o piatră la rinichi, este posibil să o confunzi cu o infecție a tractului urinar. În unele cazuri, poți avea o infecție, dar și piatră la rinichi.

3. Senzația de a urina frecvent

Nevoia de a merge la baie urgent sau mai frecvent decât de obicei este un alt semn că poți avea o piatră care s-a mutat în partea inferioară a tractului urinar sau că ai de-a face cu o infecție a tractului urinar. S-ar putea să te afli în situația de a alerga la baie sau de a merge constant la toaletă pe parcursul zilei și nopții.

4. Sânge în urină

Sângele în urină este un simptom comun pentru persoanele care suferă de pietre la rinichi. Acest simptom se mai numește hematurie.

Sângele poate fi roșu, roz sau maro. Uneori, celulele sanguine sunt prea mici pentru a putea fi văzute fără microscop (numită hematurie microscopică), dar medicul tău poate face un test pentru a depista prezența sângelui în urină.

5. Urină tulbure sau urât mirositoare

Urina sănătoasă este limpede și nu are un miros puternic. Urina tulbure sau cu miros neplăcut ar putea fi un semn al unei infecții la rinichi sau într-o altă parte a tractului urinar. Un studiu a descoperit că aproximativ 8 la sută dintre persoanele cu colici renale sub formă acută au avut o infecție a tractului urinar.[1]

6. Volum redus de urină

Dacă urinezi foarte puțin de fiecare dată când mergeți la toaletă, este posibil să ai un blocaj renal. Pietrele mari pot rămâne uneori blocate într-un ureter. Acest blocaj poate încetini sau opri fluxul de urină. Ai mare grijă dacă volumul urinei se oprește în totalitate – e semn de urgență medicală.

7. Greață și vărsături

O durere intensă nu vine nicioadată singură. Uneori, vine însoțită de senzația de greață și vărsături, un simptom comun atunci când suferi de pietre la rinichi. Este modul organismului tău de de a reacționa la o durere intensă. Aceste doua simptome pot fi provocate de intensitatea durerilor declanșate de pietrele la rinichi în mișcare.

8. Febră și frisoane

Ai febra sau frisoane? Dacă nu ai răcit, sunt semne că poți avea o infecție la rinichi sau în altă zonă a tractului urinar. În plus, pot semnala o complicație serioasă la o piatră la rinichi. Febra care apare pe fondul unei infecții este, de obicei, mare, de 38˚C sau mai mult. Frecvent, o dată cu febra apar și frisoanele.Mergi imediat la medic, orice febră cu durere necesită asistență medicală urgentă.

                                                                                      [1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23850311

Despre Renofix

RenoFix este compus din pulberi de la 4 plante medicinale, din flora României (urzică, afin, mușețel, coada-calului). Cu o for­mulă românească brevetată, având efecte dovedite asupra pietrelor la rinichi, Renofix contribuie la elimi­narea lor și înlătură disconfortul și ameliorează simptomatologia din colica renală. În plus, luptă împotriva infecțiilor urinare recurente.

Încearcă Renofix

elimină infecțiile urinare, pietrele la rinichi și detoxifică-ți organismul!