FACTORI PRECURSORI AI LITIAZEI RENALE

Litiaza renală, calculii renali sau pietrele la rinichi sunt depozite minerale cristaline ce se formează la nivelul rinichiului, atunci când concentrația unor minerale filtrate din sânge în urină crește acumulând mai mult calciu, fosfor, magneziu, acid uric, oxalat de calciu, fosfat de calciu și urați și care dezvoltă cristale care în mod normal se elimină prin urină.

Particulele elementelor grele, sau izotopii ori nucleonii radioactivi invazivi, dar și excesul de substanță, care însumat depăşesc concentraţia limită în circulația hematică, îşi pierd capacitatea de solubilitate și formează precipitați și conglomerate aderente pe capilare, în țesuturi și în diferite organe.
Aceștia sunt factorii toxici de degradare macromoleculară la nivelul structurii celulei, care inițiază debutul formării de acid uric, evidențiat în creșteri procentuale excesive în hemoleucograme și concomitent în concentrațiile din urină.
Creșterea concentrației de ioni în urină duce la scăderea pH-ului și volumului urinei și implicit la reducerea nivelului substanțelor care inhibă natural formarea calculilor renali (citrat, magneziu, mucoproteinele Tamm-Horsfall) constituie principalii factori favorizanți pentru debutul și dezvoltarea urolitiazei [Pietrow P.K., 2006].

Calculii renali determină obstrucția căilor urinare, cauzând dureri acute de spate, care pot radia lombar și bilateral pe membrele inferioare, ducând la apariția dificultăților de mișcare. 
Din datele statistice de referință rezultă că incidența anuală a calculilor renali este de aproximativ 1% la nivelul general al populației. 
Formarea de microcalculi, se dezvoltă din cristale microscopice, mai întâi în circulația hematică, apoi prin conglomerare în filtrele renale respectiv, în ansa lui Henle și în tubii distali sau colectori unde se atrag electrochimic și dezvoltă în timp calculii renali, de la câțiva microni la dimensiuni de 1-2 centimetri, vizibili echografic, cu structuri solide sfericizate, stratificat ori nu, ascuțite, mixte, ori neregulate tip coraliform, funcție de ponderea compușilor biochimici de degradare de tip oxalați de calciu sau urați [Wolf J. S., 2012].
 
Compoziția calculilor renali diferă după tipul substanțelor prezente în exces, de la o singură substanță chimică, la diferiți compuși chimici dispuși în mai multe straturi, având uneori compoziția centrului complet diferită de aceea a straturilor periferice. 
În 95-97% din cazuri în compoziția calculilor renali s-au determinat următorii compuși chimici: acid uric, oxalat de calciu, fosfat de calciu, struvit (fosfat amoniaco-magnezian), calculi asociați cu o infecție bacteriană. 
Calculii renali conțin aproximativ 75% calciu. În rare cazuri, calculii renali pot fi compuși din cistină (determinată ca tulburare ereditară în excreția cistinei) și din excesul de substanță din medicamente de tipul sulfamidei [Paterson R., 2010].
 

Despre Renofix

RenoFix este compus din pulberi de la 4 plante medicinale, din flora României (urzică, afin, mușețel, coada-calului). Cu o for­mulă românească brevetată, având efecte dovedite asupra pietrelor la rinichi, Renofix contribuie la elimi­narea lor și înlătură disconfortul și ameliorează simptomatologia din colica renală. În plus, luptă împotriva infecțiilor urinare recurente.

Încearcă Renofix

elimină infecțiile urinare, pietrele la rinichi și detoxifică-ți organismul!