Metalele grele & substanțele de contrast – inamicii rinichilor
Ai auzit de metale grele, dar întotdeauna te-ai gândit că nu interacționezi cu ele decât dacă lucrezi în anumite medii cu un ridicat potential radioactive. Ei bine, află că acestea pot pătrunde în corpul tău prin intermediul multor lucruri, obiecte sau alimente prezente zilnic în viața ta.
Este important, așadar, să acorzi o atenție sporită metalelor grele, cum ar fi Cromul, Plumbul sau Cadminul. În exces, acestea pot duce la afecțiuni renale, boli grave sau stări de toxicitate care pot fi transmisibile de la mamă la copil.
Aceste metale pătrund în organism prin alimentele care le conțin, precum:
- Conserve
- Pești mari, precum tonul sau codul
- Bere
- Medicamente
- Vaccinuri
- Țigări
Cum depistezi metalele grele din organism? Simptomele pot lua mai multe forme, fără însă a exista o legătură între ele. Simptomatologia nu este atât de severă pentru a fi vorba de o internare în spital dar, cu toate acestea se fac multe investigații în diferite departamente medicale, din moment ce aceste metale pot afecta mai multe părți ale corpului.
Ce metale ne afectează cel mai mult rinichii?
Cadmiul. Marile companii ale lumii l-au mediatizat pentru culoarea sa roșie care se găsește pe sticlele de băuturi răcoritoare, în bijuterii și chiar pe farfuriile din casa ta. Cu o durată de “viață” de aproximativ 30 de ani, cadmiul este acumulat cel mai mult de pești (în ficat sau pe piele). Totodată, de aici provine și avertizarea medicilor cu privire la gătirea peștelui fără ficat și piele.
Plumbul. Este foarte toxic și, pe lângă faptul că îți poate provoca anumite afecțiuni sau boli ale rinichilor, precum insuficiențe renale cronice, îți poate afecta și inima, sistemul de reproducere și cel nervos, intestinele sau oasele. Îl poți găsi în: alimente care au fost stropite cu insecticide, foițele de staniol de 1-10% plumb și chiar în smalțul vaselor de pământ. Și cei mici sunt vulnerabili la efectele toxice ale plumbului. Acestea îi pot afecta neurologic sau cognitiv pentru tot restul vieții.
Mercurul. Îl poți găsi în mai multe forme, în doze ridicate (cel mai mult este prezent în sushi, fructe de mare și pești, iar dimensiunea celor din urmă este direct proporțională cu cantitatea de mercur pe care o poartă în corp). Suferi de lipsă de coordonare, tulburări senzoriale, dureri de cap, greață și dificultăți în respirație? Mergi la medic, este posibil să fii intoxicat cu mercur!
Nichelul. Îl găsești în componente casnice și electrocasnice. Intoxicația se manifestă în organism prin dezvoltarea înceată a formațiunilor maligne la nas, plămâni, gât și rinichi.