Cum se stabilește diagnosticul?

diagnosticul si tratamentul calculilor renali

Dacă medicul tău suspectează că ai o piatră la rinichi, este posibil să fie nevoie de o serie de teste și proceduri pentru a pune un diagnostic exact, cum ar fi:

  1.  Analiza sângelui. Testele de sânge pot dezvălui dacă în sângele tău se găsește prea mult calciu sau acid uric. Rezultatele testelor de sânge ajută la monitorizarea stării de sănătate a rinichilor și îi oferă medicului suficiente informații pentru a lua decizia de a verifica dacă suferi de alte afecțiuni medicale.
  2. Testul urinei. Testul de 24 de ore de colectare a urinei poate arăta dacă elimini prea multe minerale care determină formarea unei pietre sau prea puține substanțe dintre cele care au rolul de a împiedica formarea pietrelor. Pentru acest test, medicul tău poate solicita efectuarea a două recolte de urină în două zile consecutive.
  3. Teste imagistice. Pot arăta prezența calculilor renali în tractul urinar. Opțiunile variază de la simple raze X abdominale (care însă, este posibil să nu poată depista pietrele mici), până la tomografie computerizată de mare viteză sau cu energie dublă (CT), care pot arăta chiar și pietrele minuscule. Alte opțiuni imagistice includ o ecografie, un test non-invaziv și urografia intravenoasă, care presupune injectarea de colorant într-o venă a brațului și realizarea unei pielograme intravenoase sau obținerea de imagini CT (urogramă CT), pe măsură ce colorantul ajunge în rinichi și vezică.

Tratament

Tratamentul pentru pietre la rinichi variază în funcție de tipul de piatră și cauză.

Pietre mici, cu simptome minime

Cele mai multe pietre la rinichi nu necesită tratament invaziv. S-ar putea să puteți elimina o piatră mică prin:

  • Consumul de apă. Consumul de 2-3 litri de apă pe zi poate ajuta la eliberarea sistemului urinar de pietre. Cu excepția cazului în care medicul te sfătuiește altfel, bea suficient lichid – mai ales apă – pentru a produce urină limpede sau aproape limpede.
  • Calmante. Eliminarea unei pietre mici poate provoca disconfort. Pentru a calma durerea ușoară, medicul îți poate recomanda calmante.
  • Terapie medicală. Este posibil ca medicul tău să-ți administreze un medicament care să te ajute să elimini piatra la rinichi. Acest tip de medicament, cunoscut sub numele de alfa blocant, relaxează mușchii din ureter, ajutându-te să elimini piatra la rinichi mai repede și cu mai puțină durere.

Pietre mari, care provoacă simptome

Pietrele la rinichi care nu pot fi tratate cu măsuri conservatoare – fie pentru că sunt prea mari pentru a putea fi eliminate singure, fie pentru că provoacă sângerare, leziuni renale sau infecții ale tractului urinar – situații care pot necesita un tratament mai extins. Procedurile pot include:

  • Folosirea undelor sonore pentru a sparge pietrele. Pentru anumite pietre la rinichi – în funcție de mărime și localizare – medicul îți poate recomanda o procedură numită litotripsie cu undă de șoc extracorporeală (ESWL). ESWL utilizează unde sonore pentru a crea vibrații puternice (unde de șoc) care sparg pietrele în bucăți minuscule care pot fi transmise în urină. Procedura durează aproximativ 45 – 60 de minute și poate provoca dureri moderate, astfel încât este suficientă o anestezie ușoară. Pe măsură ce fragmentele de pietre trec prin tractul urinar, ESWL poate provoca sânge în urină, vânătăi pe spate sau abdomen, sângerare în jurul rinichilor și a altor organe adiacente și disconfort.
  • Chirurgie pentru a elimina pietrele foarte mari din rinichi. O procedură numită nefrolitotomie percutantă, ce implică îndepărtarea chirurgicală a unei pietre la rinichi folosind mici telescoape și instrumente introduse printr-o incizie mică în spate. Intervenția chirurgicală se face cu anestezie generală și necesită 1-2 zile de internare în spital pentru recuperare. Medicul îți poate recomanda această intervenție chirurgicală dacă ESWL nu a reușit.
  • Folosirea unui telescop pentru a elimina pietrele. Pentru a elimina o piatră mai mică din ureter sau rinichi, medicul poate trece un tub subțire luminat (ureteroscop) echipat cu o cameră foto prin uretra și vezica urinară. Odată ce piatra este localizată, instrumentele speciale pot prinde piatra sau o pot sparge în bucăți, ce vor trece în urină. Medicul va așeza apoi un tub mic (stent) în ureter pentru a calma inflamarea și a ajuta vindecarea. Este posibil să ai nevoie de anestezie generală sau locală în timpul acestei proceduri.
  • Chirurgia glandelor paratiroide. Unele pietre formate din fosfat de calciu sunt cauzate de glandele paratiroide hiperactive, care sunt situate pe cele patru colțuri ale glandei tiroide, chiar sub mărul tău Adam. Atunci când aceste glande produc prea multi hormoni paratiroidiani (hiperparatiroidism), nivelul tău de calciu poate deveni prea ridicat și prin urmare, se pot forma pietre la rinichi. Hiperparatiroidismul apare uneori atunci când o tumoră mică, benignă, se formează într-una din glandele paratiroide sau dezvolți o altă afecțiune care determină aceste glande să producă mai mult hormon paratiroidian. Îndepărtarea creșterii din glandă oprește formarea de pietre la rinichi.

Despre Renofix

RenoFix este compus din pulberi de la 4 plante medicinale, din flora României (urzică, afin, mușețel, coada-calului). Cu o for­mulă românească brevetată, având efecte dovedite asupra pietrelor la rinichi, Renofix contribuie la elimi­narea lor și înlătură disconfortul și ameliorează simptomatologia din colica renală. În plus, luptă împotriva infecțiilor urinare recurente.

Încearcă Renofix

elimină infecțiile urinare, pietrele la rinichi și detoxifică-ți organismul!