Aparatul urinar
Componente, rol și funcții

Aparatul urinar este esențial, întrucât produce, depozitează și elimină deșeurile organismului prin urină. Acesta este compus din:
Rinichi
Responsabili de producerea urinei, în cadrul purificării sângelui.
Uretre
Cele două canale scurg urina din rinichi în vezica urinară. Acestea se închid când vezica se umple de urină.
Vezica urinară
Datorită pereților elasici, care se relaxează în timpul umplerii și se contractă la golire, vezica poate înmagazina între 400 și 700 ml de urină.
Uretra
Reprezintă partea terminală a tractului urinar. Are formă de canal cu pereți subțiri, pe unde este eliminată urina. Uretra feminină este mai scurtă decât cea masculină (3,5 cm) și mai simplu structurată.
Gâtul vezicii urinare
Este în orificiul intern al uretrei și este protejat de doi mușchi sub formă de inel (sfinctere).
Sfincterele
Sunt de două feluri: cel intern și cel extern. Internul are rolul de a proteja orificiul intern al uretrei. Externul este alcătuit din mușchii pelvini. Sfincterele susțin organele interne în abdomen și ajută în eliminarea urinei, în mod voluntar.
Terminațiile nervoase
Acești receptori trimit semnale spre coloana vertebrală, în funcție de cât de plină este vezica.
Datorită activității rinichilor, se reglează electroliții și ajută la menținerea echilibrului acido-bazic. Zilnic, rinichii noștri filtrează aproximativ 180 de litri de lichid (filtrat glomerular). Peste 99% din filtrat este reabsorbit în mod obișnuit în tubii uriniferi, iar restul trece în urină.
Pentru a elimina lichidul din vezică, sfincterele se relaxează, vezica se contractă și urina este eliminată. În momentul în care sfincterele se contractă, reîncepe procesul de umplere.
Printre funcțiile aparatului urinar, putem menționa:
- Reglarea volumului și compoziției sângelui
- Reglarea pH-ului, cu menținerea homeostaziei și a echilibrului acido-bazic
- Producerea globulelor roșii
- Depozitarea „deșeurilor” înainte de a fi eliminate
- Reglarea tensiunii arteriale