Cum se manifestă calculii renali la copii?

Mama si copil tinand in mana doi rinichi. Manifestarea calculilor renali la copii

Da, și copiii pot face pietre la rinichi. Din păcate, studiile internaţionale arată un fenomen îngrijorător, care pare să devină o tendință globală: tot mai mulţi copii fac pietre la rinichi. În SUA, numărul copiilor diagnosticaţi cu calculi renali a crescut de cinci ori în ultimii zece ani. În România, nu există statistici de acest fel.

Specialiştii susţin că de vină pentru acest fenomen sunt alimentele fast-food, cele procesate şi semipreparatele pe care le mănâncă tot mai des cei mici şi care conţin prea multă sare. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 41 de milioane de copii, cu vârstele sub 5 ani, se confruntă cu exces ponderal şi obezitate. În plus, cei mici consumă destul de multe băuturi carbogazoase. Consumate în exces, acestea cresc nivelul de aciditate din urină, ceea ce face ca cristalele de fosfaţi se acumulează sub formă de calculi.

Este important, așadar, ca părinte, să acordați o atenție din ce în ce mai sporită alimentației celor mici și să încercați, pe cât posibil să îi dezobișnuiți de obiceiurile alimentare nesănătoare.

În plus, recomandarea specialiștilor este ca verificarea culorii urinei celor mici să se facă frecevent, pentru că o culoare prea galbenă poate indica starea sănătății și a hidratării. Dacă un adult trebuie să bea cel puțin 2-3 litri de apă/zi, pentru un copil recomandarea este de a consuma minimum 1-1,5 litri. Vara, când corpul transpiră cantitatea trebuie să fie mai mare. Culoarea urinei este un bun indicator al nivelului de hidratare. Astfel, culoarea “galben” a urinei arată că organismul este deshidratat, iar în aceste condiţii aportul de lichide trebuie crescut.

Copiii care sunt predispuși spre calculi renali (mai ales dacă și în familie au fost semnalate astfel de cazuri) trebuie să urmeze o dietă elaborate de medic. Se recomandă ca excesul de carne să fie eliminat, însă carnea roşie, peştele şi carnea de pasăre trebuie să rămână în dietă, într-o cantitate optimă, deoarece sunt considerate esenţiale în procesul de creştere şi dezvoltare a copiilor.

Despre Renofix

RenoFix este compus din pulberi de la 4 plante medicinale, din flora României (urzică, afin, mușețel, coada-calului). Cu o for­mulă românească brevetată, având efecte dovedite asupra pietrelor la rinichi, Renofix contribuie la elimi­narea lor și înlătură disconfortul și ameliorează simptomatologia din colica renală. În plus, luptă împotriva infecțiilor urinare recurente.

Încearcă Renofix

elimină infecțiile urinare, pietrele la rinichi și detoxifică-ți organismul!