Ce sunt calculii renali?

Calculii renali sau pietrele la rinichi (denumirea medicală: litiază renală), sunt colecții dure de sare și minerale adesea formate din calciu sau acid uric. Se formează în interiorul rinichiului și se pot deplasa în alte părți ale tractului urinar.
Calculii variază ca mărime. Unii sunt la fel de mici ca un punct – au o fracție de centimetru. Alții pot crește până la câțiva centimetri. Unii calculi renali pot deveni atât de mari încât ocupă întregul rinichi.
Un calcul renal se formează atunci când în urină se acumulează o cantitate prea mare din anumite minerale din corp. Când nu ești bine hidratat, urina ta devine mai concentrată, conținând niveluri mai mari de anumite minerale. Cu cât nivelurile mineralelor sunt mai mari, cu atât este mai probabil să se formeze un calcul renal.
Aproximativ 10% dintre oameni dezvoltă litiază renală în timpul vieții. Pietrele la rinichi sunt mai frecvente în rândul bărbaților, însă ele sunt diagnosticate frecvent și la pacienții de sex feminin sau copii. Semnele și simptomele pietrelor la rinichi pot fi inexistente în multe cazuri, litiaza renală ajungând să fie diagnosticată accidental sau într-o fază avansată. Prevenirea calculilor renali este deosebit de importantă în cazul persoanelor cu predispoziție către această afecțiune.
Pietrele la rinichi sunt de obicei foarte dureroase. Majoritatea pietrelor se vor elimina singure, fără tratament. Cu toate acestea, este posibil să aveți nevoie de o procedură/ intervenție pentru a scăpa de pietrele care nu se auto-elimină.

*sursă poză: 123rf.com

8 semne și simptome ale calculilor renali

Am alcătuit o listă cu cele mai comune și ușor de identificat simptome ale calculilor renali. Acestea sunt prezentate în ordinea gravității, de la cele mai ușoare până la cele mai serioase.

Durerea dată de pietrele la rinichi – cunoscută și sub denumirea de colici renale – este unul dintre cele mai severe tipuri de durere. Unii oameni care au avut pietre la rinichi compară durerea resimțită cu cea a unei nașteri sau a unei înjunghieri de cuțit.
De obicei, durerea începe atunci când o piatră se deplasează în ureterul îngust. Acest lucru provoacă un blocaj, ceea ce face ca presiunea să crească în rinichi. Presiunea activează fibrele nervoase care transmit semnalele de durere către creier.
Durerea la nivelul rinichilor începe adesea brusc. Pe măsură ce piatra se mișcă, durerea își schimbă locația și intensitatea. Durerea vine adesea în valuri și crește în intensitate progresiv, fiind agravată de ureterii care se contractă în timp ce încearcă să împingă piatra afară. Fiecare val poate dura câteva minute, să dispară și apoi să se întoarcă din nou.
Localizarea disconfortului vizează în general zona lombară (pe oricare parte), zona abdomenului inferior și a pelvisului, precum și regiunea de la baza coastelor.
Pietrele mari pot fi mai dureroase decât cele mici, dar severitatea durerii nu are legătură neapărat cu dimensiunea pietrei. Chiar și o piatră mai mică poate fi dureroasă, deoarece se mișcă sau provoacă un blocaj.

Odată ce piatra ajunge la joncțiunea dintre ureter și vezică, vei începe să simți durere atunci când urinezi. Este posibil ca medicul tău să numească această disurie.
Durerea poate fi ascuțită sau să simți o senzație de arsură. Dacă nu știi că ai o piatră la rinichi, este posibil să o confunzi cu o infecție a tractului urinar. În unele cazuri, poți avea o infecție cu piatră.

Nevoia de a merge la baie mai urgent sau mai frecvent decât de obicei este un alt semn că poți avea o piatră care s-a mutat în partea inferioară a tractului urinar. S-ar putea să te afli în situația de a alerga pentru a merge la baie sau de a merge constant la toaletă pe parcursul zilei și nopții.
Urgența urinară poate fi și un simptom de infecție a tractului urinar.

Sângele în urină este un simptom comun pentru persoanele care suferă de pietre la rinichi. Acest simptom se mai numește hematurie.
Sângele poate fi roșu, roz sau maro. Uneori, celulele sanguine sunt prea mici pentru a putea fi văzute fără microscop (numită hematurie microscopică), dar medicul tău poate face un test pentru a-l depista.

Urina sănătoasă este limpede și nu are un miros puternic. Urina tulbure sau cu miros neplăcut ar putea fi un semn al unei infecții la rinichi sau într-o altă parte a tractului urinar.

Un studiu a descoperit că aproximativ 8 la sută dintre persoanele cu colici renali sub formă acută au avut o infecție a tractului urinar. 

Nubozitatea este un semn de puroi în urină, cunoscut și sub denumirea de piurie . Mirosul poate proveni din bacteriile care provoacă infecții ale tractului urinar. O altă cauză a mirosului neplăcut poate fi și urina mai concentrată decât în mod normal.

Pietrele renale mari pot rămâne uneori blocate într-un ureter. Acest blocaj poate încetini sau opri fluxul de urină.

Dacă aveți un blocaj, este posibil să urinați doar puțin de fiecare dată când mergeți la toaletă. Fluxul de urină care se oprește în totalitate este o urgență medicală.

Se întâmplă frecvent ca persoanele care suferă de calculi renali să manifeste senzație de greață și vărsături.
Aceste simptome se întâmplă din cauza conexiunilor nervoase comune între rinichi și tractul gastro-intestinal. Pietrele la nivelul rinichilor pot declanșa nervii în tractul gastro-intestinal, care declanșează probleme la stomac.
Greața și vărsăturile pot fi, de asemenea, modul organismului tău de a reacționa la o durere intensă.

Febra și frisoanele sunt semne că aveți o infecție la rinichi sau în altă zonă a tractului urinar. În plus, pot semnala o complicație serioasă la o piatră la rinichi. De asemenea, poate fi un semn al altor probleme grave în afară de pietre la rinichi. Orice febră cu durere necesită asistență medicală urgentă.

Febra care apare pe fondul unei infecții sunt de obicei mari – 38˚C sau mai mult. Frecvent, o dată cu febra apar și frisoanele.

În loc de concluzie...

Pietrele la rinichi sau calculii renali sunt colecții dure de sare și minerale care se formează în rinichi și se pot deplasa și către alte părți ale sistemului urinar.

Pietrele provoacă simptome precum durere, urinare cu probleme, urină tulbure sau urât mirositoare, greață și vărsături.

Unele pietre se pot elimina de la sine. Altele au nevoie de tratament cu unde sonore sau o intervenție chirurgicală pentru a putea fi eliminate.

Apelează la medicul tău dacă observi că ai una dintre simptomele de pietre la rinichi. Mergi de îndată la medic dacă observi una dintre simptomele de mai jos, deoarece pot indica faptul că ai o infecție sau o altă complicație gravă:

• durere atât de severă încât nu poți să te simți confortabil

• greață, vărsături, febră sau frisoane

• sânge în urină

• probleme la urinare

Despre Renofix

RenoFix este compus din pulberi de la 4 plante medicinale, din flora României (urzică, afin, mușețel, coada-calului). Cu o for­mulă românească brevetată, având efecte dovedite asupra pietrelor la rinichi, Renofix contribuie la elimi­narea lor și înlătură disconfortul și ameliorează simptomatologia din colica renală. În plus, luptă împotriva infecțiilor urinare recurente.

Încearcă Renofix

elimină infecțiile urinare, pietrele la rinichi și detoxifică-ți organismul!